Książkowe bestsellery z tych samych kategorii

Przyjaciółka   Książka 37,28 zł
Paderborn Langer Tom 2   Książka 32,93 zł
Tajemnica domu Uklejów   Książka 37,49 zł

Wegan Nerd (twarda)

Moja roślinna kuchnia

książka

Wydawnictwo Nasza Księgarnia
Data wydania 2016
Oprawa twarda
  • Dostępność niedostępny

Opis produktu:

Wegan Nerd zachwyci nie tylko osoby spędzające każdą wolną chwilę w kuchni!

Ta wyjątkowa książka kucharska jest debiutem Alicji Rokickiej, która dzieli się swoimi doświadczeniami kulinarnymi zdobytymi w pracy nad wegannerd.blogspot.com - jednym z najpopularniejszych i najczęściej nagradzanych blogów o kuchni roślinnej w Polsce. Niezwykłe, oryginalne, a przy tym nieskomplikowane przepisy, smaki, które oczarują również zatwardziałych mięsożerców, niekonwencjonalne połączenia produktów, oszałamiające fotografie...
Daj się przekonać, że gotowanie jest przygodą - a zwłaszcza to wegańskie, pełne odcieni, aromatów, lokalnych i sezonowych warzyw oraz owoców, tajemniczych bulw czy nawet kwiatów i chwastów.
S
Szczegóły
Dział: Książki
Wydawnictwo: Nasza Księgarnia
Oprawa: twarda
Okładka: twarda
Rok publikacji: 2016
Wprowadzono: 07.10.2016

RECENZJE - książki - Wegan Nerd, Moja roślinna kuchnia

4.5/5 ( 16 ocen )
  • 5
    12
  • 4
    1
  • 3
    2
  • 2
    1
  • 1
    0

Fae

ilość recenzji:1

brak oceny 7-12-2016 18:12

Zweryfikowany zakup

Autor tej opinii jest naszym klientem. Kupił ten produkt w naszym sklepie.

Książka pięknie wydana - zdjęcia i ilustracje bardzo wzbogacają lekturę. Jednak same przepisy nie zaskoczą osób obeznanych z kuchnią wegańską. Bardzo dużo jest dań mącznych, których ja na co dzień nie jem w takich ilościach ;) Dania inspirowane kuchnią Wschodu są zdecydowanie zbyt spolszczone jak dla mnie - albo się trzymamy polskich smaków, albo azjatyckich. Nie po to gotuję curry, by smakowało polską kuchnią ;) Dla początkujących wegan lub osób, które po prostu szukają odmiany w swojej kuchni - polecam. Dla mnie będzie to książka do wykorzystywania okazjonalnie. W skali 1-5, dla mnie 3+

jezyna122

ilość recenzji:174

brak oceny 17-11-2016 19:07

Mieszkając w Krakowie, mieście, które w tej chwili robi się bardziej znane nie z powodu Smoka Wawelskiego, a za sprawą coraz większego smogu, niejednokrotnie zastanawiałam się nad wprowadzeniem zmian żywieniowych. Mając dość wdychanych trucizn, chciałam aby w moich posiłkach znajdowały się składniki zdrowe i potrzebne dla organizmu. Alicja Rokitnicka jest autorką najczęściej nagradzanego bloga o kuchni roślinnej ,,,. Jako czternastolatka przeszła na dietę wegetariańską i właśnie wtedy zaczęła gotować, by udowodnić również rodzinie, że da radę wytrwać w swoim postanowieniu.
W książce znajdziemy przepisy bardzo różnorodne, od tych najprostszych, po te wymagające już dokładniejszego wyboru składników oraz czasu na przyrządzenie. Opisy przygotowania są zrozumiałe i po sporządzeniu paru potraw muszę przyznać, że zostawiają jeszcze miejsce do popisu i pewnej modyfikacji według własnego uznania. Ja jestem zauroczona smakiem zupy kurkowej z pęczakiem, pieczonych pierożków z ciasta francuskiego z cynamonową soczewicą (pycha a i jak pasuje do zbliżających się świąt) i owoców pod kruszonką, a cała rodzina zajada się smalczykiem z fasoli. I tak naprawdę większość składników kupiłam na pobliskim placu targowym.
Zawsze wydawało mi się, że kuchnia wegetariańska tak naprawdę jest droga, a i trudno z dostępnością na rynku wielu składników. Autorka przekonuje, że wcale tak nie jest, a wykorzystać do posiłków możemy te rośliny, lub te ich części, których nigdy nie przyszło nam do głowy gotować. Nie da się ukryć, że potrawy wegetariańskie są niezwykle kolorowe i kuszą samym swoim wyglądem. Wiadomo, że gdy będziemy poszukiwać produktów ekologicznych, będzie to wymagało od nas więcej pracy, lecz nie ma problemów z ich dostępnością.
Książka jest przepięknie wydana, dosłownie "je" się ją wzrokiem, bardzo ładne aranżacje z potraw, tak, że będąc głodnym naprawdę lepiej po nią nie sięgać. Treść wzbogacona rysunkami, świetnie zaplanowane stronice, twarda oprawa to dodatkowe jej atuty.
"Wegan Nerd. Moja roślinna kuchnia" to według mnie pozycja niezwykle wartościowa, ogromnie przydatna zwłaszcza teraz, gdy na zewnątrz robi się szaro i ponuro. Kolorowy, zdrowy posiłek poprawi nam nie tylko humor ale również będzie tą cegiełką dla polepszenia naszego zdrowia. U mnie znalazła honorowe miejsce w kuchni, które jednak często zmienia, bo ostatnio co rano, znajduję ją pod poduszką mojego dziesięcioletniego syna, który najprawdopodobniej traktuje ją jako świetną, wieczorną lekturę.
Zdecydowanie polecam!!!

I

ilość recenzji:1

brak oceny 17-11-2016 14:37

W książce znajdziemy przepisy będące wariacjami na temat dań, które zna każdy z nas ? jest przepis na zupę pomidorową, którą kochają wszyscy, na makarony czy naleśniki. Są też przepisy kuchni orientalnych, które rozgrzewają ciało i pobudzają zmysły. Myślę, że każdy znajdzie tutaj coś dla siebie ? smaki, które dobrze zna, a także coś nowego, co warto spróbować. Są tutaj wariacje na temat tradycyjnych dań, które można przygotować na świąteczną kolacje, a także propozycje wegańskich fast-foodów (tak popularnych ostatnio burgerów). Dodatkową zaletą jest to, że do większości przepisów, które proponuje autorka, wystarczą nam składniki dostępne w wielu sklepach spożywczych. Chociaż są też i takie, w których będzie trzeba wykorzystać bardziej egzotyczne przyprawy.
...