Słodkie sekrety czyli bezglutenowe, roślinne historie pisane lukrem

książka

Wydawnictwo Helion
Oprawa miękka
  • Dostępność niedostępny

Opis produktu:

Życie smakosza obfituje we wspaniałe wrażenia...
A fantastyczne doznania kulinarne nie kończą się na jajkach i mleku!
Alergie i nietolerancje pokarmowe to dziś jedne z najpoważniejszych chorób cywilizacyjnych. Mleko, jajka, gluten, orzechy, owoce i przyprawy - wszystko to pewnego dnia może okazać się zakazane dla Ciebie lub Twoich bliskich. Można się wówczas załamać i skazać na życie w kulinarnej próżni. Można - ale nie trzeba! Ba, to może być nawet początek fascynującej podróży po nowych smakach i pysznych, niecodziennych ich połączeniach. Wspaniałym przewodnikiem po tej krainie jest Weronika Madejska, autorka nagradzanego bloga Natchniona.pl i bestsellerowej książki Bez glutenu. Bez wyrzeczeń. Tym razem poprowadzi Cię przez świat wegańskich deserów na każdą porę roku.

Jak przygotować bezjajeczne bezy i roślinny biszkopt? Czym różni się mleko kokosowe od śmietany kokosowej? Z czego zrobić polewę czekoladową dla alergika? Jak przyrządzić wegańskie naleśniki? Czego potrzeba do zrobienia roślinnego jogurtu? To wszystko znajdziesz we wprowadzeniu do książki. W dalszej części odkryjesz fantazyjne, wyszukane sposoby łączenia składników, przepisy na babeczki, kruche ciastka z owocami, kolorowe smoothie, lody, owocowo-warzywne koktajle, bułeczki drożdżowe i mazurki, sorbety i jagodzianki, pierogi i musy, gofry, konfitury, lemoniady, torty i szarlotki... Słowem, wszystko dla prawdziwego łasucha. W dodatku zdrowe, słodkie, choć bez cukru, i dające pole do popisu domowym eksperymentatorom kulinarnym. Smacznego!
Daj się ponieść przyjemności smakowania - na co dzień i od święta!
S
Szczegóły
Dział: Książki
Wydawnictwo: Helion
Oprawa: miękka
Okładka: miękka
Wprowadzono: 05.08.2021

RECENZJE - książki - Słodkie sekrety czyli bezglutenowe, roślinne historie pisane lukrem

4.6/5 ( 13 ocen )
  • 5
    11
  • 4
    0
  • 3
    1
  • 2
    1
  • 1
    0

Qultura słowa

ilość recenzji:466

brak oceny 21-04-2017 23:33

Bezglutenowa, słodka uczta!
Owoce pod migdałową pierzynką? Jagodzianki lub dostojne bezy? A może ciasto marchewkowe bądź też ciasteczka dyniowe? Towarzyszy ci przekonanie, że te delicje nie są dla ciebie, bo przecież jesteś na diecie i to na domiar złego, na diecie bezglutenowej? Nic bardziej mylnego, wszak możliwy jest taki dobór składników, takie ich połączenie, by zaspokoić wymagania największego smakosza, a przy tym sięgać po nie bez obawy o swoje zdrowie.
Przeprowadzone w ostatnich latach badania dowodzą, że w każdej populacji średnio co setny człowiek ma celiakię. Mowa tu o autoimmunologicznej chorobie o podłożu genetycznym, która charakteryzuje się nietolerancją glutenu, czyli białka ukrytego w zbożach. U chorych osób, gluten działa niczym toksyczna substancja niszcząca kosmki jelita cienkiego i tym samym upośledza wchłanianie składników odżywczych. Poza celiakią często występuje również alergia na gluten, należąca do alergii pokarmowych. Dieta bezglutenowa zalecana jednej i drugiej grupie osób, jest uznawana za niezmiernie wymagającą i uciążliwą. Czy jednak tak musi być? Czy eliminując z diety gluten musimy jednocześnie zrezygnować ze słodkich przekąsek i pysznych ciast?
Weronika Madejska, autorka a ... dowodzi, że istnieją bezglutenowe biszkopty, że można upiec bezy bez białek czy przygotować kruche ciasto bez masła. Szereg przepisów na słodkie desery i sycące koktajle, znajdziemy w książce ?Słodkie sekrety, czyli bezglutenowe, roślinne historie pisane lukrem?. To jedna z tych publikacji, które pobudzają nasze kubki smakowe pięknym wydaniem i zdjęciami, które zachęcają zarówno do degustacji, jak i przygotowania smakowitych przekąsek. Niezależnie od tego, czy cierpimy z powodu glutenu, czy też nie mamy problemów zdrowotnych, wyjątkowe propozycje słodyczy zachwycą zarówno nas, jak i naszych bliskich.
Pierwszy rozdział książki stanowi wprowadzenie do tematu i zawiera praktyczne porady dotyczące sprzętu przydatnego w kuchni, a także wskazówki dotyczące zamienników oraz podstawowych składników innych potraw. Znajdziemy tu między innym przepis na mleko kokosowe, migdałowe i jaglane, na jogurt kokosowy czy bitą śmietanę.
Pozostałe rozdziały reprezentują poszczególne pory roku i składniki oraz smaki dla nich typowe. Wiosna zaserwuje nam zatem pancakesy, tort naleśnikowy czy mazurek malinowy. Latem smakować możemy pierogi z owocami, gofry czy torcik urodzinowy z kremem z bitej śmietany, zaś jesień to najlepsza pora na ciasto marchewkowe, pumpkin pie czy moje ulubione chocolate chip cookies. Zimą, ciepłem otuli nas grzane wino czy gorąca czekolada, zaś krótkim dniom smaku i aromatu przyda brownie bez kompleksów, trufelki daktylowe czy strucla makowa.
Przepisom zgromadzonym w ?Słodkich sekretach? towarzyszą piękne zdjęcia, zaś podział na pory roku, a także na takie kategorie, jak: ?Na co dzień?, ?Dla malucha?, ?Na szybko? oraz ?Na wyjątkowe okazje? pozwoli szybko odszukać odpowiedni przepis, a także skomponować menu na każdą okazję. Książka ma tylko jedną wadę ? zdecydowanie pobudza apetyt!