Przyprawy i mieszanki przypraw
książka
Wydawnictwo Świat Książki |
Oprawa miękka |
Opis produktu:
Od wieków kuchnia polska kochała przyprawy, nie bez powodu mówiono `pieprzno i szafranno, moja mościa panno`. (...) Dawniej nazywano je `aroma` lub `korzenie`, dziś mówimy po prostu `przyprawy` i pod tym określeniem kryją się zarówno zioła, nasiona, jak i owoce. Wartość przyprawową mają najrozmaitsze części roślin: kłącza, liście, owoce, nasiona, pączki kwiatowe lub znamiona kwiatów. Na ich smak i zapach wpływają zawarte w nich olejki eteryczne. Umiejętność stosowania przypraw jest sztuką, nie można więc przyjąć sztywnego kanonu stosowania ich w kuchni. (...) Odpowiednio dobrane przyprawy stosowane regularnie w niewielkich ilościach nie tylko urozmaicają smak naszej kuchni i podnoszą wartości odżywcze potrawy, ale także pobudzają apetyt, ułatwiają trawienie, mają też działanie lecznicze. fragment wstępu
Szczegóły |
Dział: | Książki |
Wydawnictwo: | Świat Książki |
Oprawa: | miękka |
Okładka: | miękka |
Wprowadzono: | 12.08.2014 |