Książkowe bestsellery z tych samych kategorii

Opowiadania drewnianego stołu. 125 przepisów, jak sprawić przyjemność sobie i bliskim (twarda)

książka

Wydawnictwo Helion
Oprawa twarda
  • Dostępność niedostępny

Opis produktu:

Gotuj, eksperymentuj i rozkoszuj się jedzeniem!
Stary, drewniany stół - miejsce rodzinnych i przyjacielskich spotkań, gorących dyskusji, serdecznych toastów i wspaniałych przyjęć. Miejsce, przy którym kolejne pokolenia wspólnie biesiadują i rozkoszują się zarówno pysznym jedzeniem, jak i ciepłem domowego ogniska. Miejsce magiczne, zarezerwowane tylko dla najbliższych, którym chcesz sprawić przyjemność. Na takim stole nie wypada położyć byle czego. On zasługuje na coś więcej: na potrawy przygotowane z uczuciem, fascynacją, odrobiną kuchennej alchemii. Na jedzenie, w które tchniesz nieco swojej własnej fantazji.



W Twoje ręce trafiła właśnie książka, w której znajdziesz najróżniejsze przepisy na przepyszne dania na każdą porę dnia i roku, wymyślone i sprawdzone przez niezwykłą kucharkę. Znajdziesz wśród nich i pożywne, szybkie potrawy, i prawdziwe kulinarne dzieła sztuki. Ty też możesz je wyczarować w swojej kuchni i podać na stół. Zachwyć rodzinę, przyjaciół, a także samego siebie!



Jeśli już masz ochotę przygotować pyszny posiłek, zapraszamy na blog autorki.
Monika Walecka gotuje, bo lubi!



Monika gotuje jak natchniona, od serca, nie oglądając się na dietetyczne tabele. Nigdy nie poświęca przy tym najważniejszego: smaku, który jest pełny, zarazem wykwintny i po domowemu krzepiący. Osobny pean można by napisać na cześć jej przepięknych fotografii, które działają jak najlepsza zachęta, by jeść, gotować i karmić - siebie i bliskich. Po lekturze musiałam przyrządzić chowder we własnej kuchni!
Agata Michalak, redaktorka naczelna magazynu KUKBUK

Tosty z awokado i idealnym jajkiem, porcja dobrotliwej sałatki z jarmużu i zachowany specjalnie dla ciebie kawałek orzechowej szarlotki. Wysmakowane, charakterne, zrobione z uwagą i miłością. By zasiąść przy stole Moniki i spróbować jej dań, mogłabym w tej sekundzie wsiąść do samolotu i przelecieć przez Atlantyk.
Małgosia Minta, autorka bloga mintaeats.com, dziennikarka `Gazety Wyborczej`

Znamy się od kilku lat. Kiedy spotkałam ją pierwszy raz i zobaczyłam, w jaki sposób potrafi celebrować wspólne posiłki, zrozumiałam, że mam do czynienia z prawdziwym smakoszem. Poszukiwaczka smaków, podróżniczka, otwarta na świat osobowość, która uśmiechem zjednuje sobie ludzi. Mistrzyni w wypiekaniu chleba, w doprowadzaniu do perfekcji każdego kulinarnego wyzwania. Jej kuchnia jest szczera, pełna miłości, a przy tym nowoczesna i pożywna. Polecam jej pierwszą, piękną książkę.
Eliza Mórawska, whiteplate.com

Monika Walecka jest w stanie przekonać mnie nawet do jedzenia owsa. Pasza dla konia w jej wydaniu staje się równie całuśna i seksowna jak sama autorka, sądzę więc, że nie tylko ja będę rżeć z zachwytu po lekturze tej książki.
Basia Starecka, autorka bloga Nakarmiona Starecka oraz zastępczyni redaktorki naczelnej KUKBUK-a

Doczekałam się książki, której nie da się tylko ustawić na kuchennej półce. Będzie mnie kusić do częstych powrotów.Perfekcjonizm Moniki jest w wielokrotnie przećwiczonych proporcjach, zapach aż czuć z autorskich fotografii, a jej miłość do jedzenia nareszcie trafiła do książki. Podziwiam!
Agata Wojda, Szef Kuchni

Przy drewnianym stole Moniki mogłabym przesiadywać godzinami, jest na nim wszystko, co chciałabym jeść codziennie. Czytając Opowiadania... wiem, że każde zakończę hedonistyczną ucztą, bez względu na porę dnia.
Dominika Wójciak, autorka książek kucharskich i zwyciężczyni programu MasterChef

Monika Walecka - fotograf, stylista jedzenia, piekarz, autorka bloga gotujebolubi.pl. Podczas studiów filologicznych i psychologicznych zaczęła pracę w MTV Polska, gdzie przez 4 lata produkowała programy muzyczno-kulturalne, a później zaczęła pracować w studiu fotograficznym, gotując dla najlepszych fotografów, celebrytów i modelek. Gdy wyprowadziła się do Pragi, zaczęła szlifować warsztat fotograficzny i realizować zlecenia na sesje fotograficzne i stylizacji jedzenia. Dziś mieszka w San Francisco, gdzie dzieli swój czas pomiędzy bycie fotografem a praktykowanie w fantastycznych piekarniach. Każdą wolną chwilę poświęca na odkrywanie nowych smaków i uwiecznianie ich na zdjęciach.
S
Szczegóły
Dział: Książki
Wydawnictwo: Helion
Oprawa: twarda
Okładka: twarda
Wprowadzono: 26.11.2016

RECENZJE - książki - Opowiadania drewnianego stołu. 125 przepisów, jak sprawić przyjemność sobie i bliskim

4.4/5 ( 5 ocen )
  • 5
    3
  • 4
    1
  • 3
    1
  • 2
    0
  • 1
    0

karolina gleinert

ilość recenzji:1

brak oceny 28-10-2018 00:45

Wstęp książki zachęca nas do bliżej poznania autorki. Monika Walecka jest to fotograf, stylistka jedzenia oraz blogerka. Studiowała filologię i psychologie, pracowała w trakcie nauki w MTV Polska. Na swojej stronie przez wiele lat prezentowała swoje dzieła sztuki. Autorka swoje przepisy zbierane przez ten okres zebrała swojej książce "Opowiadania drewnianego stołu". Najważniejsze jest to, że to jej pierwsze dzieło kulinarne [inspiracje]. Książka autorstwa Moniki Waleckiej to 125 przepisów, które mogą sprawić dużo radości naszym bliskim i sobie samym. Oglądając dokładniej książkę zauważyłam przeróżne przepisy, które będę musiała w przyszłości wypróbować. Dzieło byłoby idealnym prezentem, dla osoby która uwielbia eksperymentować w swojej kuchni. Książce znajdziemy przepisy na różne dania: na śniadanie, obiad, podwieczorek lub kolacje. Jedzenie które możemy stworzyć na podstawi zaleceń od autorki są proste i bezpretensjonalne. Na pewno pozwolą nam rozwinąć talent kulinarny, a co najistotniejsze nie zniechęcą do gotowania. Kulinaria pozwala stworzyć na swoich najbliższych i znajomych wspaniałe dzieła sztuki, które pozwolą poprawić nam pogodę ducha oraz sprawiać drugim radość a sobie satysfakcję. Nie przejmować się porażkami i upadkami, każdy człowiek uczy się na błędach. Książka jest podzielona na 5 rozdziałów. Składniki potrzebne do stworzenia potraw na podstawie podanych przepisów są ogólnodostępne. Gotowanie będzie proste, pożywne i radosne oraz pozwoli nam stworzyć gotowanie nowoczesne. Zaciekawił mnie przepis z pieczonymi brzoskwiniami, ponieważ uwielbiam zapach i smak tego owocu. Wszystkie przepisy, które miałam okazje poznać w opisywanym dziele, bardzo przypadły mi do gustu. Książka przewiduje dla nas wielki sukces gotowania, powinna znaleźć się na każdym stole miłośniczki kuchni.