SPRAWDŹ STATUS ZAMÓWIENIA
POMOC I KONTAKT
Ulubione
Kategorie

ODŻYWIANIE DLA ZDROWIA Tradycje wschodnie i nowoczesna wiedza o żywieniu

O Akcji

Akcja Podziel się książką skupia się zarówno na najmłodszych, jak i tych najstarszych czytelnikach. W jej ramach możesz przekazać książkę oznaczoną ikoną prezentu na rzecz partnerów akcji, którymi zostali Fundacja Dr Clown oraz Centrum Zdrowego i Aktywnego Seniora. Akcja potrwa przez cały okres Świąt Bożego Narodzenia, aż do końca lutego 2023.
Dowiedz się więcej
  • Promocja
    image-promocja

książka

Wydawnictwo Galaktyka
Data wydania 2015
Oprawa miękka
Liczba stron 768

Opis produktu:

To prawdziwe kompendium wiedzy o żywności i odżywianiu, łączące w sobie perspektywę wschodnich tradycji leczniczych z podejściem współczesnej zachodniej dietetyki.

Kompedium zawiera:
* wskazówki dotyczące rozróżniania i stosowania podstawowych produktów spożywczych, metody łagodnego przejścia z diety opartej na produktach zwierzęcych na dietę, w której przeważającą rolę odgrywają pełnoziarniste zboża i warzywa,
* podstawy tradycyjnej medycyny chińskiej, sztukę diagnozy pospolitych zaburzeń oraz rozpoznawania typu konstytucjonalnego własnego organizmu,
* opisy poszczególnych produktów oraz ponad 300 przepisów kulinarnych,
* informacje dotyczące odżywiania dzieci, zdrowia kobiet, odchudzania i głodówek leczniczych, a także leczenia dietą rozmaitych chorób m.in. zakażenia drożdżowcami (Candida albicans), zapalenia stawów czy uzależnienia od używek.

EKSPERCI POLECAJĄ:
Udana i potrzebna - tak jak współczesnemu człowiekowi potrzebna jest wiedza o żywieniu. Iza Radecka, redaktor naczelna miesięcznika Zdrowie Interesująca książka, która przybliża nam metody pozwalające w sposób mądry zadbać o swoje zdrowie. Z powodzeniem może służyć lekarzom, jak i pacjentom.
dr Grażyna Frunze, specjalista chorób wewnętrznych, specjalista tradycyjnej medycyny chińskiej

Autor podaje proste metody złagodzenia różnorodnych objawów chorobowych, niekiedy dające nadzieję uzdrowienia, nawet w przypadkach przewlekłych i ciężkich. Książka zawiera również niezwykle cenne wskazówki, które mogą wpłynąć na zmianę złych nawyków żywieniowych u osób z zaburzeniami odżywiania: z niedoborem masy ciała i otyłością.
dr n. chem. Urszula Pytasz, dietetyk z Kliniki Endokrynologii i Chorób Metabolicznych w CZMP
S
Szczegóły
Dział: Książki
Kategoria: encyklopedie i leksykony,  encyklopedia zdrowia,  poradniki,  zdrowie,  dietetyka
Wydawnictwo: Galaktyka
Oprawa: miękka
Okładka: miękka
Rok publikacji: 2015
Wymiary: 195x253
Liczba stron: 768
ISBN: 978-83-7579-023-8
Wprowadzono: 24.05.2022

RECENZJE - książki - ODŻYWIANIE DLA ZDROWIA Tradycje wschodnie i nowoczesna wiedza o żywieniu - Paul Pitchford

Zaloguj się i napisz recenzję - co tydzień do wygrania kod wart 50 zł, darmowa dostawa i punkty Klienta.

4.5/5 ( 28 ocen )
  • 5
    20
  • 4
    3
  • 3
    3
  • 2
    2
  • 1
    0

Wpisz swoje imię lub nick:
Oceń produkt:
Napisz oryginalną recenzję:

Joanna Korneta

ilość recenzji:315

brak oceny 18-12-2014 23:09

Ta książka jest potężna, od początku zaskakuje swoją objętością, a w drugiej kolejności - szczegółowością w ujęciu tematu. Autor odwołuje się do tradycji wschodnich, ale również do współczesnych badań, żeby pomóc odbiorcom w wypracowaniu najlepszej diety i w procesie samoleczenia za pomocą składników odżywczych zawartych w codziennych posiłkach. Dokładnie rozpisuje, co i jak wpływa na organizm, żeby chorym łatwiej było wyeliminować z jadłospisu czynniki ryzyka, a zdrowym - odpowiednio sterować doborem zawartości talerza. Odwołuje się też autor do filozofii Wschodu, w zasadzie przez cały czas - i przez to europejskim odbiorcom może być dużo trudniej korzystać z wielokrotnie wznawianego i uzupełnianego tomu. Zwłaszcza gdy Pitchford używa skrótów myślowych - raz wyjaśnionych, ale niekoniecznie zakorzenionych w świadomości odbiorców terminów. Tłumaczy na przykład, czym jest (i jak się objawia) przewaga "gorąca" w organizmie, a potem już, przy wskazywaniu rodzajów ryzyka, zaznacza tylko "zwiększenie gorąca". Trzeba więc sporo się natrudzić, żeby właściwie odczytywać kolejne wskazówki. Autor nie posługuje się zwyczajami z kioskowych poradników, pełnych uproszczeń. Zmusza czytelników do myślenia nad dietą i do świadomego stosowania kompleksowych rozwiązań. Daje im pełnowartościowy przewodnik, bogatszy jeszcze o sferę "duchowości" (nie mylić z religijnością), ale nie wykonuje za nich pracy przy planowaniu posiłków. Dzięki temu może być pewny, że trafi wyłącznie do zainteresowanych tematem i nie spotka się z krytyką laików. Ten tom to prawdziwe wyzwanie - ale w epoce chorób cywilizacyjnych proponuje bardzo kuszące zmiany w trybie życia i odżywiania. Pitchford nie obiecuje cudów, ale prowadzi odbiorców przez zmianę mentalności, zwalnia tempo i przekonuje do zdrowych diet dostosowanych do indywidualnych potrzeb. Jeśli ktoś odchudzanie lub wegetarianizm traktuje na poważnie, powinien przymierzyć się do tej właśnie książki - nie do upraszczanych i skrótowych poradników, które czyta się w pół godziny w tramwaju i natychmiast o nich zapomina.

Opinia bierze udział w konkursie

Czy recenzja była pomocna?