Obalamy mity o `niezdrowym` jedzeniu

Cała prawda na talerzu

książka

Wydawnictwo Vital
Oprawa miękka
  • Dostępność niedostępny

Opis produktu:

Żyjemy w świecie, w którym w zastraszającym tempie mnoży się liczba nietolerancji pokarmowych i alergii. Jednocześnie wciąż wzrasta ilość produktów przeznaczonych dla osób nimi dotkniętych. Czy mamy do czynienia z jedyną w swoim rodzaju pandemią? A może ktoś świadomie wprowadza nas w błąd widząc w tym szansę na duży zysk? Jak to możliwe, że nagle niemal całe społeczeństwo wykształciło nietolerancję na gluten i inne związki?
Odpowiedzi udziela dziennikarka naukowa zajmująca się problematyką mitów zdrowotnych i żywieniowych. Przeprowadziła ona śledztwo z medycznej, psychologicznej i socjologicznej perspektywy, co pozwoliło jej spojrzeć na prezentowany temat całościowo. Jednocześnie udowodniła niezbicie, że wiele legend o niezdrowym jedzeniu jest jedynie bajkami.
Dzięki tej książce dowiesz się, kto kryje się za produktami oznaczonymi pozornie sprzyjającymi zdrowiu hasłami w stylu `wolne od...` albo `dla osób z nietolerancji...`. Zrozumiesz również, że nie istnieją żadne uzasadnienia horrendalnych cen, jakie one osiągają. Zarówno my, jak i nasi najbliżsi dajemy się złapać w pułapkę strachu przed pożywieniem, które ma rzekomo zabójcze właściwości. Wiele osób płaci krocie za pokarm mający chronić ich przed skutkami spożywania konkretnych związków spożywczych. Tymczasem wiele nietolerancji nie wynika z rzeczywistego stanu ciała, ale z mylnych przekonań. Autorka ujawnia mechanizm powstawania mitów chorobowych i obnaża działalność osób (jak również organizacji), które świadomie podsycają przerażenie konsumentów dla własnych korzyści.
Czy pozwolisz się nabić w butelkę?
S
Szczegóły
Dział: Książki
Wydawnictwo: Vital
Oprawa: miękka
Okładka: miękka
Wprowadzono: 25.11.2015

RECENZJE - książki - Obalamy mity o `niezdrowym` jedzeniu, Cała prawda na talerzu

4.6/5 ( 9 ocen )
  • 5
    7
  • 4
    1
  • 3
    0
  • 2
    1
  • 1
    0

rudzielec

ilość recenzji:1

brak oceny 4-02-2016 15:09

Cóż to za dziwna książka. W czasach, gdy wszyscy stawiają na prozdrowotne produkty pozbawione rozmaitych niezdrowych związków, jej autorka przekonuje, że to wszystko pic na wodę mający na celu wyciągnięcie pieniędzy z naszych portfeli. ?Pewnie działa na zlecenie wielkich koncernów? ? pomyślałam, po czym poszłam na zakupy. A tam, w moim osiedlowym sklepiku, spojrzałam na półkę z prozdrowotna żywnością. Większość z niej była produkowana przez te same firmy, co żywność ?niezdrowa?, a różniła się głównie ceną. Zrozumiałam wtedy, że naprawdę warto się dowiedzieć więcej o mechanizmach działania tych sprzedawców zdrowia.