Książkowe bestsellery z tych samych kategorii

O wypalaniu wódki i o warzeniu piwa (twarda)

książka

Wydawnictwo Volumina.pl
Oprawa twarda
  • Dostępność niedostępny

Opis produktu:

Józef Bełza był chemikiem i wykładowcą Instytutu Gospodarstwa Wiejskiego w Marymoncie. Poproszony o stworzenie podręcznika dla swoich słuchaczy napisał Zasady technologii chemicznej gospodarskiej. Niestety nie znalazły się fundusze na wydanie podręcznika w takim kształcie, więc autor przepisał go w sposób, który pozwolił wypuścić dzieło na komercyjny rynek. Dodał najznakomitsze przepisy na wszelakie alkohole oraz praktyczne porady dla domorosłych gorzelników i piwowarów. Książka dzieli się na dwa tomy: O wypalaniu wódki i O warzeniu piwa. Oba tomy traktują o składnikach używanych w gorzelnictwie, ich jakości i sposobie pozyskiwania. Czytelnik odnajdzie tu także wskazówki dotyczące sprzetu i konserwacji linii produkcyjnej, a także szczegółowy opis najczęściej popełnianych przez gorzelników błędów. Procesy fermentacyjne alkoholu zostały podane w bardzo prosty i obrazowy sposób. Dzięki temu książka ma wciąż użytkowy charakter. Jest to nie tylko kompendium wiedzy gorzelniczej, ale i dzieło zachowujące pamięć o starej tradycji polskiego przemysłu wódczanego i browarnictwa, która przegrywa z automatyzacją produkcji i komercjalizacją sprzedaży. Ta pozycja bez wątpliwości zainteresuje zarówno zawodowców, jak i amatorów.
S
Szczegóły
Dział: Książki
Wydawnictwo: Volumina.pl
Oprawa: twarda
Okładka: twarda
Wprowadzono: 25.05.2017

RECENZJE - książki - O wypalaniu wódki i o warzeniu piwa

4.6/5 ( 8 ocen )
  • 5
    7
  • 4
    0
  • 3
    0
  • 2
    1
  • 1
    0