Książkowe bestsellery z tych samych kategorii

Makarony

50 łatwych przepisów

książka

Wydawnictwo Olesiejuk
Oprawa miękka
  • Dostępność niedostępny

Opis produktu:

Długa i fascynująca historia makaronu pozostawiła ślady na całym terytorium Włoch. Pierwsze wzmianki o nim sięgają czasów Etrusków i Rzymian. W średniowiecznych zapisach pojawiają się informacje o suszonym makaronie na Sycylii. I dalej, od czasów renesansu dokumenty prowadzą nas od narodzin pierwszych wytwórni makaronu w Ligurii i Neapolu, poprzez liczne transformacje wzajemnie wpływających na siebie technologii produkcji i wymogów smakowych, aż po ich stan obecny.
Historia makaronu we Włoszech jest silnie związana z firm Barilla i jej rodziną założycielską. Już w dokumentach z roku 1553 wspomniany jest Ovidius Barilla zwany `Mistrzem białej sztuki` z miasta Parma. Przekazywał on swoją wiedzę z pokolenia na pokolenie, aż do Pietro Barilla Seniora, który w roku 1877 założył sklep z pieczywem i makaronem przy Strada Maestra di San Michele. Sklep ten stał się zalążkiem obecnego przedsiębiorstwa Barilla, lidera wśród włoskich producentów makaronu i ambasadora włoskiej sztuki kulinarnej w ponad 100 krajach.
Ta książka jest zbiorem najważniejszych tradycyjnych przepisów, które Academia Barilla popularyzuje na całym świecie.
S
Szczegóły
Dział: Książki
Wydawnictwo: Olesiejuk
Oprawa: miękka
Okładka: miękka
Wprowadzono: 14.10.2013

RECENZJE - książki - Makarony, 50 łatwych przepisów

4.4/5 ( 5 ocen )
  • 5
    4
  • 4
    0
  • 3
    0
  • 2
    1
  • 1
    0