Książkowe bestsellery z tych samych kategorii

Przyjaciółka   Książka 37,28 zł
Paderborn Langer Tom 2   Książka 32,93 zł
Tajemnica domu Uklejów   Książka 37,99 zł

Kuchnia tradycyjna Siostry Anastazji (twarda)

książka

Wydawnictwo WAM
Oprawa twarda
  • Dostępność niedostępny

Opis produktu:

Siostra Anastazja, autorka kulinarnych bestsellerów, tym razem sięgnęła do tradycyjnych przepisów z różnych regionów geograficznych Polski. Oprócz potraw wracających na nasze stoły, Czytelnik znajdzie tu dania, które od pewnego czasu goszczą w naszych domach rzadziej. Cebulorz, baba ziemniaczana, oładki, bliny, świeżonka - to tylko kilka potraw z ponad stu zamieszczonych w tej książce.

Podstawą kuchni proponowanej w tej książce są: ziemniaki, fasola, kapusta, kasza gryczana, ogórki kiszone, buraki, cebula, grzyby, owoce leśne, drób i ryby. Dzięki przepisom siostry Anastazji tworzą niepowtarzalne smaki.
Miłośnicy domowych wypieków oprócz tradycyjnych ciast znajdą tu również przepisy na doskonały chleb.

Już wkrótce Czytelnicy książek Siostry Anastazji będą mogli wypróbować nowe potrawy i wypieki, tym razem przygotowane przez Siostrę Salomeę, która w nowo przygotowywanej książce Wydawnictwa WAM podzieli się swoją wielką pasją kulinarną.
S
Szczegóły
Dział: Książki
Wydawnictwo: WAM
Oprawa: twarda
Okładka: twarda
Wprowadzono: 11.10.2016

RECENZJE - książki - Kuchnia tradycyjna Siostry Anastazji

4.3/5 ( 18 ocen )
  • 5
    10
  • 4
    5
  • 3
    2
  • 2
    1
  • 1
    0

Anna

ilość recenzji:646

brak oceny 6-03-2017 18:22

Siostra Anastazja zaprasza tym razem czytelnika do kuchni tradycyjnej, aby zapoznali się z przepisami pochodzącymi z różnych regionów Polski.

Książka pt. Kuchnia tradycyjna Siostry Anastazji - Nowe przepisy Polskie smaki, to podróż sentymentalna, powrót do przyrządzania kuchni tradycyjnej ze względu na jej smak , który jest najlepszy oraz wspomnienia mi związanymi z jej wspólnym rodzinnym przygotowywaniem.

Autorem słowa wstępnego jest Pan Andrzej kozioł , który zwrócił uwagę na smak dań, sposób ich przyrządzenia zwłaszcza dań regionalnych , zup,ziemniaków, grzybów, owoców leśnych. Zachęca każdego kto jest miłośnikiem codziennej kuchni tradycyjnej dań wszelkiego rodzaju tj. babka ziemniaczana, bliny, które są przedstawione w różnych wersjach, kopyta czy bigos do zapoznania się z tą książką ze względu sprawdzone przepisy, którymi podzieliła się autorka.

Siostra Anastazja udziela rad jak przyrządzić zupy jak przyrządzić, warzywa, uzupełnianie wodą podczas gotowania ,jak gotować ziemniaki , ciasto ziemniaczane, kluski z ciasta ziemniaczanego, jak powinny być przyrządzone jajka przed podaniem, wyjaśnienie jak otwiera się piekarnik w trakcie pieczenia, zarumienienie ciasta świadczy o jego upieczeniu.

W książce oznaczono przepisy według stopni a trudności:

? bardzo łatwe

? łatwe

? trudniejsze

Zamieszczono w książce tej następujące przepisy na tradycyjne przepisy Kuchnia tradycyjna Siostry Anastazji następującej treści :

Baba ziemniaczana , Barszcz ukraiński , Befsztyk podlaski, Bigos mazowiecki, Bigos myśliwski, Bigos staropolski, Bliny gryczane, Bliny kurpiowskie. Bliny ziemniaczane, Blok czekoladowy, Blok kawowy, Cebularz (jest to rodzaj placka), Chleb gryczany, Chleb Jędrusia, Chleb pszenno ?żytni, Chleb ze skwarkami, Fasola po myśliwsku, fasola podlaska, Gołąbki gryczano ziemniaczane, Gołąbki ziemniaczane w sosie śmietankowym, Hreczanyki ( rodzaj kotlecików na bazie kaszy gryczanej oraz mięsa mielonego), Jaja podlaskie faszerowane, Kaczka faszerowana grzybami , jabłkami, Kapuśniaczki do barszczu, kapuśniak podlaski, Kartacze z omastą (są to ziemniaki surowe, gotowane oraz farsz z mielonego mięsa), Kartoflak z kaszą gryczaną, Keks, Keks orzechowy, Kluski poznańskie na parze z wołowiną, Kluski śląskie, Kluski z jabłkami, Kołacz z jabłkami, Kołacz z jabłkami i posypką, Kołacz z serem, Kotlety mielone z marchewką, Kwintas na lato, Kwintas na zimę ( jest to rodzaj zakwasu buraczanego służącego do picia), Mazurek orzechowy, Modro kapusta, Oponki drożdżowe, Oponki serowe, Pasztet gryczany, Pierożki smażone z jabłkami, Pierogi ziemniaczane z serem i kaszą, Placki ziemniaczane z kapustą kiszoną, placki ziemniaczane z bryndzą, Prażuchy ( są to ziemniaki z cebulą podawane z wędzonym boczkiem), Rogaliki drożdżowe z makiem, Rolady wołowe po Śląsku, Sałatka z kaszy gryczanej, Sernik z brzoskwiniami, Sernik z rodzynkami, Sękacz domowy, Wołowina duszona w kapuście, Zakwas żytni, Zalewajka, Zalewajka - barszcz biały, Zapiekanka kurpiowska, Zapiekanka wiejska, Zapiekanka z fasoli, kaszy i ziemniaków, Zrazy podlaskie z kopytkami ziołowymi, Zrazy wołowe, Zupa borowikowa z ziemniakami, Zupa cebulowa z bagietką ,z grzankami, Zupa grzybowa z kaszą gryczaną, Zupa na kwaśnicy, Zupa rybna, Zupa szczawiowa, zupa z białej kapusty i marchewki, Zupa z suszonych śliwek z kluseczkami.



W tej książce czytelnik zapozna się również z historią powstania dań regionalnych oraz przeczyta wywiad z siostrą Anastazją, pozna ją z bliska jaką jest ciepłą, serdeczną osobą pod każdym względem. Wywiad został zamieszczony na końcu książki, przeprowadził go Pan Sławomir Rusin. Autorka opowiada o swoim życiu, jak to się stało, że posiada umiejętności do gotowania, jakie danie wykonała jako pierwsze. Podoba mi się to w Siostrze Anastazji, że podczas swojej pasji myśli o innych, którzy zmierzają się i pożądają jej radami w kuchni, modli się za nich.

Wiele z tych przepisów jest znanych, ale i unowocześnionych przez Siostrę Anastazję, co dla smakoszy tradycyjnych będzie prawdziwą ucztą.

Przepisy na placki ziemniaczane , pierogi, domowy chleb czy kołacze sprawił mi osobiście wiele radości. Są to dania mojego dzieciństwa. Pamiętam jak moja babcia piekła chleb domowy, a do tego dodatkowo przy tym kołacz z serem. Smak kołacza pamiętam do dziś. Chleb po ostudzeniu jadło się z masłem i ze szczypiorkiem .

Kuchnia tradycyjna to królestwo polskiej kuchni. Dzięki tej książce poznasz czytelniku wiele tajemnic związanych z tradycjami i będziesz do niej często wracał do tej książki.

Na każdej ze 255 stron umieszczone są zdjęcia dań, wykonana jest piękna grafika. Napisana jest językiem kulinarnym zrozumiałym, posiada twardą oprawę.Wydana przez Wydawnictwo WAM.

Cię czytelniku do przeczytania tej kulinarnej książki napisaną przez Siostrę Anastazję Pustelnik.