Kuchnia indyjska ma bardzo stare korzenie oparte na tradycji, regionalizacji oraz aspekcie religijnym. Bardzo popularne w tym kraju są potrawy z ryżu, który stanowi podstawę wielu indyjskich posiłków ze względu na jego wielkopowierzchniowe uprawy w tym kraju. Styl indyjski oparty jest również na aromatycznych przyprawach jak imbir, papryka chili, czarnuszka, kolendra, kardamon, gałka muszkatołowa, goździki, pieprz, kurkuma, szafran czy tamarynd indyjski.
Przystępnie i interesująco porusza ten temat książka pt. ?Kuchnia indyjska?. Dzięki lekturze miałam po raz pierwszy styczność z kuchnią indyjską. Ucieszyłam się więc gdy na wstępie znalazłam krótkie wprowadzenie nakierowujące na najważniejsze aspekty tejże kuchni. Dalej natomiast natrafiłam na wzmiankę odnoszącą się do podstawowego wyposażenia kuchni indyjskiej. Ważnym elementem jest w niej waga bo do odpowiedniej ilości składników Indusi przykładają dużą uwagę. Nie ma nic ?na oko? czy ?wedle uznania?. Aby otrzymać zrównoważony smak najczęściej waży się po prostu wszystkie składniki.
Jeżeli chodzi natomiast o same przepisy to mi osobiście ich nazwy są mi raczej obce i trudno doszukać się jakiś odpowiedników w kuchni polskiej. W publikacji znajdują się same najpopularniejsze indyjskie dania, regularnie przygotowywane i będące wizytówką tejże kuchni. Jeżeli ktoś chciałby poznać bliżej kuchnię indyjską i pokusić się o przygotowanie któregoś z tradycyjnych dań ta książka będzie więc do tego idealnym rozwiązaniem
Publikacja podzielona została na 6 rozdziałów: Raity, matni i pikle, Przekąski i przystawki, Dania główna, Rośliny strączkowe, Ryż i chleby, Desery i napoje. Przy każdej polskiej nazwie potrawy znajduje się jej odpowiednik w języku indyjskim. Ponadto każdorazowo można tu przeczytać z czym właściwie mamy do czynienia, jakie to danie i jak przyrządzić je w naszych polskich warunkach. Dalej zaznaczono liczbę porcji jakie otrzymamy, czas przygotowania oraz gotowania, listę potrzebnych składników oraz sposób przyrządzenia krok po kroku. Każdy przepis wzbogacono również o fotografię gotowego dania.
Dorobek kuchni indyjskiej jest bardzo duży i znany na całym świecie. Z prezentowanej publikacji dowiedziałam się wielu cennych informacji na ten temat i z wielką chęcią wypróbuję kilka przepisów. Czy warto sięgnąć po tę lekturę? TAK jeśli lubicie nowe smaki, dania bardzo aromatyczne z dużą ilością przypraw. Ta książka na pewno rzuci jasne światło na kuchnię indyjską dzięki czemu jej istota, składniki i wykonanie nie powinno być wielkim problemem. Ja na pewno spróbuję, choćby z czystej ciekawości ;)