Opis produktu:
Alkohol: silny, rozpowszechniony w Chinach środek psychotropowy. Popularny zwłaszcza na prowincji, wśród tzw. elit politycznych.Charakterystyka: łatwy w użyciu, w dużych dawkach powoduje trwałe zaburzenia świadomości. W przypadkach przewlekłego użycia prowadzi do zacierania granic pomiędzy światem rzeczywistym i wyobrażonym. Uzależnia.
Sposoby walki z zagrożeniem: nieskuteczne. Nałogowi ulegają wszyscy wywiadowcy przeszkoleni i wysyłani do walki z problemem.
Fakty: pewien specjalista oddelegowany do odległej od Pekinu prowincji celem zbadania pogłosek o odrażających ekscesach, jakich rzekomo dopuszczali się tam pewni politycy, uległ ich namowom i oddał się wraz z nimi, pod wpływem alkoholu, zwyrodniałym praktykom kanibalistycznym.
Źródło: wstrząsająca powieść Mo Yana.
Uwaga: istnieją obawy, że informacje powyższe mogą mieć charakter uniwersalny. Zaleca się ostrożność.
Tytuł oryginału: Jiu guo,
Przekład z chińskiego: Katarzyna Kulpa
Mo Yan laureatem literackiej Nagrody Nobla 2012
Mo Yan - urodził się w 1956 roku w Chinach. W wieku dwudziestu lat wstąpił do Chińskiej Armii Ludowo-Wyzwoleńczej, gdzie pełnił funkcje oficera ochrony, instruktora politycznego i oficera propagandy. W 1981 roku opublikował pierwsze opowiadanie, Chunye yu feifei, a wkrótce potem Minjian yinyue (1983). W 1984 roku wstąpił na wydział literatury w Wyższej Szkole Artystycznej i wydał Toumingde hongluobo (1985). Jego kolejna książka, Hong gaoliang jizu, została uznana przez chińskich czytelników za najlepszą powieść roku 1986. Zhang Yimou nakręcił na jej podstawie film, który nagrodzono w 1988 roku na festiwalu w Berlinie Złotym Niedźwiedziem. Mo Yan jest pisarzem znanym i uznanym nie tylko w Chinach. W 2012 otrzymał Nagrodę Nobla. Zagraniczna krytyka zgodnie uważa go za największy talent współczesnej literatury chińskiej. Mo Yan równoważy czarnowidztwo i pesymizm głęboką miłością do swojego kraju i jego mieszkańców oraz mistrzowskim stylem.
Szczegóły | |
Dział: | Książki |
Wydawnictwo: | W.A.B. |
Oprawa: | miękka |
Okładka: | miękka |
Wprowadzono: | 19.01.2013 |