Książkowe bestsellery z tych samych kategorii

Gastrofaza

Przygody w układzie pokarmowym

książka

Wydawnictwo Znak
Oprawa miękka
  • Dostępność niedostępny

Opis produktu:

  Mary Roach powraca z nową, fascynującą książką. Uwielbiana przez czytelników autorka "BZYKA" i "SZTYWNIAKA" tym razem rusza w szaloną podróż po przewodzie pokarmowym.
  Bez względu na to jak smaczną potrawą się delektujecie, jedzenie zawsze rozpoczyna swoją wędrówkę od jednego końca przewodu pokarmowego, by po jakimś czasie zakończyć ją w drugim. Co się dzieje w trakcie? Chcielibyście wiedzieć, ale wstydzicie się zapytać?
  Mary Roach postanowiła to sprawdzić. Przepytała naukowców i lekarzy, za pomocą maleńkiego cyfrowego aparatu podejrzała życie stu trylionów lokatorów naszych wnętrzności i dokładnie przestudiowała bristolską skalę uformowania stolca. Nawet przeszczep bakterii kałowych nie zdołał jej obrzydzić!
  Dzięki temu i my możemy poznać odpowiedź na dręczące nas pytania:
 * Dlaczego tak lubimy chrupiące potrawy?
 * Jak to się dzieje, że żołądki nie trawią same siebie?
 * Czy zaparcie może doprowadzić do zgonu? I czy właśnie z tego powodu umarł Elvis?


Mary Roach - amerykańska dziennikarka, która bezustannie podejmuje nowe wyzwania i porusza aktualne, trudne i uniwersalne tematy. O sobie mówi, że - jak wszyscy dziennikarze - jest ciekawska i pisze o tym, co ją fascynuje. "Kiedyś pisałam o podróżach - wspomina Roach. - Podróżowałam, aby uciec od rzeczy znajomych i zwyczajnych. Z biegiem czasu musiałam jeździć coraz dalej. Kiedy znalazłam się po raz trzeci na Antarktydzie, postanowiłam jednak zacząć szukać czegoś bliżej. Zaczęłam tropić nieznane krainy, które na co dzień umykają naszej uwadze. Nauka okazała się jedną z nich".

Tłumaczenie: Rafał Śmietana
S
Szczegóły
Dział: Książki
Wydawnictwo: Znak
Oprawa: miękka
Okładka: miękka
Wprowadzono: 03.04.2014

RECENZJE - książki - Gastrofaza, Przygody w układzie pokarmowym

4.5/5 ( 10 ocen )
  • 5
    8
  • 4
    1
  • 3
    0
  • 2
    0
  • 1
    1

czarnobiala

ilość recenzji:87

brak oceny 23-04-2014 12:18

Nowa książka Mary Roach to naprawdę solidna robota i dziennikarska i literacka. Autorka zmusza nas do refleksji nad funkcjonowaniem naszego organizmu, a co za tym idzie bardziej świadomym podejściem do spożywanych pokarmów. Dowiemy się jakie cuda może zdziałać ludzkie ciało, a także poznamy tajne składniki współczesnych produktów spożywczych. Znajdziemy też sporo ciekawostek, ale również naukowych informacji, uzyskiwanych z pierwszej ręki i zawsze konfrontowanych z innymi ekspertami. Mamy więc obraz pokazany z różnych stron, przez to czytelnik sam może wyciągać wnioski, zamiast pochłaniać bezrefleksyjnie już gotowe twierdzenia. Osobiście, podziwiam autorkę za umiejętność przekazywania naukowych treści językiem reportażu, dzięki czemu każdy może skusić się na dużą dawkę nauki, bez konieczności brnięcia przez, często trudne, publikacje naukowe. Polecam serdecznie, niech się dobrze czyta!

hawaii

ilość recenzji:1

brak oceny 5-04-2014 00:27

Roach zdążyła już przyzwyczaić nas do swojego specyficznego poczucia humoru, które, uważam, jest bardzo istotną cechą publikacji. To już czwarta książka dotycząca niecodziennych zainteresowań autorki, wcześniej pisała o trupach, duchach i seksie z (popularno) naukowego punktu widzenia. Tym razem trafiamy na jedzenie. Co kto lubi, dlaczego, jak zbudowany jest nasz układ pokarmowy, jak się go bada, jak funkcjonują wielkie koncerny żywnościowe itd. Ciekawość zostaje zaspokojona wręcz z nawiązką. ?Gastrofaza? może kojarzyć się źle, ale Mary Roach wygrywa. Język jest przystępny, kolejne rozdziały czyta się w mgnieniu oka. Bardzo dobra, rzetelna, wyróżniająca się książka. Zdecydowanie polecam wszystkim, którzy chcieliby poszerzyć swoją wiedzę ogólną.