Książkowe bestsellery z tych samych kategorii

Przyjaciółka   Książka 37,28 zł
Paderborn Langer Tom 2   Książka 32,93 zł
Tajemnica domu Uklejów   Książka 37,49 zł

Francuski Szef Kuchni

książka

Wydawnictwo Literackie
Oprawa miękka
  • Dostępność niedostępny

Opis produktu:

 Książkowa wersja kultowego, pierwszego w historii telewizji, kulinarnego reality show. Pilotażowy odcinek "Francuskiego Szefa Kuchni" wyemitowano `w Bostonie 11 lutego 1963 roku, jeszcze w czarno-białej telewizji` - jak wspomina we wstępie sama Julia Child. Przez kolejne lata podbił on serca telewidzów tak dalece, że doczekał się wznowień i kontynuacji, a jego nieokrzesana, prostolinijna, wielka wzrostem oraz kulinarnym kunsztem pomysłodawczyni i prowadząca - Julia Child - do dziś pozostaje ikoną sztuki kucharskiej, nie tylko dla Amerykanów.
 
`Potrawy kuchni francuskiej należy przygotowywać starannie, przestrzegając odpowiedniej techniki. Niniejsza książka ma na celu przybliżenie czytelnikowi podstaw gotowania, począwszy od właściwego sposobu smażenia jajka i przyrządzania sosu do sałatki, skończywszy na gotowaniu łososia w całości i wykonaniu bożonarodzeniowej buche, przystrojonej bezowymi grzybkami (...). Mam nadzieję, że będzie to przydatny wstęp do kuchni francuskiej i dzięki niemu czytelnicy przyrządzą wiele satysfakcjonujących dań.
Bon appétit!`
  Julia Child


przekład: Małgorzata Hesko-Kołodzińska
S
Szczegóły
Dział: Książki
Wydawnictwo: Literackie
Oprawa: miękka
Okładka: miękka
Wprowadzono: 24.10.2013

RECENZJE - książki - Francuski Szef Kuchni

4.6/5 ( 5 ocen )
  • 5
    4
  • 4
    0
  • 3
    1
  • 2
    0
  • 1
    0

Sosenka

ilość recenzji:222

brak oceny 19-02-2014 12:42

Książki kulinarne to gatunek, z którym mam rzadko do czynienia, jednak lubię oglądać zdjęcia pięknie przygotowanych dań. Choć pewnie większość by mi nie wyszła, to jednak jedzenie jest tematyką, którą się interesuję i myślę, że nawet nie trzeba umieć gotować, by kojarzyć nazwisko Juli Child. Ta wybitna kucharka to już ikona gotowania, przodowniczka w propagowaniu domowego przyrządzania posiłków, kobieta charyzmatyczna, optymistyczna i oczywiście utalentowana.
Autorka wielu książek, ale przede wszystkim najsłynniejszego programu kulinarnego świata, który przetarł szlaki wszystkim kolejnym. Jednak to wcale nie typowa urodzona kucharka. Jej miłość do kuchni zrodziła się w Loarze, podczas wyjazdu, gdzie zajadała się pysznymi francuskimi potrawami. Posmakowały jej one do tego stopnia, że rozpoczęła naukę gotowania, szperała w przepisach i tworzyła własne. Jej nauka nie była amatorska, na kurs uczęszczała do samej Le Cordon Bleu, najlepszej kulinarnej szkoły świata.
Choć Child nie była typem kobiety przesadnie dbającej o urodę, porwała publiczność swojego show właściwie od razu. Już pierwszy odcinek był hitem. Jej wysoki wzrost i piskliwy ton głosu dodawały jej oryginalności. Jednak to jej kuchnia przysporzyła mnóstwa fanów. Preferowała francuską, prostą kuchnię domową. Jej słodkości, wypieki i dania obiadowe, czy też lekkie kolacje podbijały serca miłośników kuchni na całym świecie.
Jej historia to pasmo sukcesów. Z niepraktykującej w kuchni kobiety o wręcz znikomych umiejętnościach, w ciągu kilku lat, przekształciła się w najlepszą kucharkę świata. Jej dania nie miały sobie równych, według osób mających okazję ich spróbować. Po zaledwie jednym kursie i nie długim czasie ćwiczeń, stała się ekspertem, od razu więc nasuwa się myśl, że miała talent. Oprócz tego, że osiągnęła sukces i sławę, stała się też wzorem dla ludzi, kimś, kto nakładem swojej pracy, sił i pasji, osiągnął wszystko.
Warto też wspomnieć o tym, że to za jej sprawą szkoły kulinarne osiągnęły szczyt popularności, a wiele kobiet zdecydowało się wyjść z domowej kuchni i osiągnąć szczyt kariery kulinarnej. Można śmiało uznać Child, za osobistość, która z czynności uważanej za domenę kur domowych, uczyniła sztukę, która dziś święci tryumfy. Ja sama mogę zapewnić, że choć w książce nie ma zdjęć przygotowanych potraw, wcale nie utrudnia to pracy. Przepisy są czytelnie rozpisane, łatwe i każdy sobie z nimi poradzi. Są to dania, które znamy z dzieciństwa, pyszne ciasta, desery, pieczone mięsa, obiady dla całej rodziny i więcej. To co mnie urzekło, to tradycja obecna w książce. Oczywiście znajdziemy parę nowocześniejszych przepisów, jednak fanatycy owoców morza nie będą usatysfakcjonowani. Królują proste i sprawdzone dania dla każdego podniebienia. Jeśli ktoś szuka inspiracji lub porządnej dawki dobrego jedzenia, jest to książka idealna.

dusia

ilość recenzji:12

brak oceny 13-02-2014 10:10

"Francuski Szef Kuchni" to książkowa wersja kultowego, pierwszego w historii, kulinarnego reality show. Pierwszy odcinek tego programu został wyemitowany w 1963 roku. W książce znajdziemy zbiór przepisów z programu kulinarnego, który prowadziła Julia Child. Sama Julia jest dla wielu kulinarnym autorytetem, ponieważ ukończyła prestiżową szkołę Le Cordon Bleu, a dzięki Niej kuchnia francuska spopularyzowała się w Ameryce. Julia Child była osobą niezwykle charyzmatyczną oraz z poczuciem humoru i taka jest także Jej książka.

Książka jest bardzo gruba, ma ponad 500 stron i zawartych jest w niej ponad 100 przepisów z odcinków od 14 do 124. Przepisy nie zostały zmienione pod książek, są takie same, jak w wyemitowanych odcinkach z lat 60, dlatego Julia zaznacza we wstępie, że często nie są to dietetyczne, lekkie przepisy. Zaznacza też, że warto zadbać o staranność w ich przygotowywanie.
Po wstępie jest rozdział o nie tak krótkiej historii tej książki i o tym, jak autorka trafiła do telewizji. Dlaczego książka rozpoczyna się od 14 programu, w jak trudnych warunkach nagrywane były pierwsze odcinki oraz o różnych katastrofach dowiedziecie się właśnie w tym rozdziale.

Można by myśleć, że czas na część główną książki - czyli przepisy, ale to jeszcze nie ten moment. Julia zamieściła poradnik "I jeszcze o winach", w którym dowiadujemy się, jak gotować potrawy z winem i jak wino dobierać do potraw, bardzo przydatny rozdział. Na koniec tego działu jest jeszcze kilka zdań o starannych odmierzaniu mąki w przypadku przygotowywania ciast.

I dopiero teraz rozpoczyna się książka kucharska z pierwszym przepisem na piersi z kurczaka z risottem. Przy przepisach podana zawsze jest jakaś anegdota, następnie tytuł przepisu po francusku i polsku oraz składniki. Wśród składników znajdziemy także garnki, patelnie czy inne naczynia żaroodporne - wolałabym by było to podane oddzielnie, bo trochę miesza - choć może dla początkującego kucharza jest to spore ułatwienie. W przepisach znajduje się też podział na wstępne przygotowania oraz przygotowanie i podawanie.Nie wszystkie przepisy mieszczą się na całej stronie, dlatego trzeba kartkować, gdy coś przygotowujemy, jest to trochę uciążliwe.

W książce znajdują się przepisy proste, klasyczne, jak np. na sos winegret, placki ziemniaczane czy duszoną marchewkę w maśle, którą ostatnio zrobiłam - klik. Są też dania szczegółowo opisane, wymagające wprawy i większych chęci, jak np. suflety, cielęcina po królewsku czy homary. Znajdziemy przepisy na ciasta i ciasteczka, desery, polewy, mięsa, a w tym drób i dziczyznę, przystawki i inne.

Dla mnie sporym minusem jest brak zdjęć, jestem wzrokowcem i nikt mi nie wmówi, że książki bez zdjęć nadrabiają treścią. Treść powinna łączyć się z fotografiami. Naprawdę szkoda, że zrezygnowano z fotografii - mogłyby być chociaż do kilkunastu przepisów. Papier też nie jest rewelacyjny, na którym wydano książkę, a okładka miękka. Na pewno osoby, dla których Julia Child jest guru kulinarnym zostały trochę zawiedzione. Dobrze, że treścią książka nadrabia.

Na końcu książki znajduje się przewodnik tematyczny (bardzo fajny) i spis treści.

Książkę polecam dla tych, którzy zechcieliby poznać kuchnię francuską, lubią eksperymentować i gotować. "Francuski Szef Kuchni" to pokaźny zbiór przepisów z kuchni francuskiej, gdzie każdy znajdzie coś dla siebie.

więcej na www.dusiowakuchnia.pl

Basia

ilość recenzji:1

brak oceny 21-12-2013 12:38

Wspaniała książka kucharska, zupełnie inna niż te, z którymi miałam kontakt do tej pory. Dania zawsze się udają nawet początkującym gospodyniom. Julia Child w jasny sposób przedstawia rady, które pozwolą wykonać przepyszne potrawy w domu.
Polecam !

Karla

ilość recenzji:9

brak oceny 29-11-2013 17:03

Jest muzyka i muzyka, popkultura i klasyka. Można biec za tym, co świeże i bardzo trendy, a można pozostać przy tym, co stare, ale w najlepszym stylu zachowuje swoją klasę. Taka jest książka kucharska Francuski Szef Kuchni. Uczyć się od gotowania od Julii Child to coś jak w kuchni puścić stary jazz ze zdartej płyty, którą od dawna kręci gramofon. Całe 400 stron opartych na przeszło 100 odcinkach najpopularniejszego, kultowego wręcz kulinarnego programu telewizyjnego o tym samym tytule. Jeśli chcesz gotować to uwierz mi moja droga, zacznij od tego. Nie miałam jeszcze okazji zapoznać się z tak dobrą publikacją na temat francuskiej kuchni, gdzie mogę znaleźć wszystkie informacje na temat przygotowania składników, doboru dodatków, długiego kucharzenia, smażenia, gotowania, parzenia, pieczenie i nie wiem czego jeszcze. A do tego nieskończona ilość trafnych rad, pomysłów i inspirujących obrazków. To jak uczyć się od mistrzyni i poznać gotowanie od naprawdę potrzebnych podstaw. Jeśli się zdecydujesz to bardzo gorąco polecam, tylko pamiętaj, schowaj przed swoim facetem. Tak dla Twojego bezpieczeństwa ;).

Sylwia Węgielewska http://magicznyswiatksiazki.pl

ilość recenzji:490

brak oceny 19-11-2013 11:47

Julia Child to prawdziwa ikona kulinarnego świata. Ukończyła jedną z najsłynniejszych na świecie paryskich szkół kulinarnych Le Cordon Bleu. Napisała kilka książek kucharskich, ale największą sławę przyniósł jej program kulinarny "Francuski Szef Kuchni", którego pierwszy odcinek został wyemitowany 11 lutego 1963 roku w Bostonie. Producentem i reżyserem programu był Russell Morash, a nad całością pracował zespół składający się z 24 osób. Na podstawie tego kulinarnego cyklu powstała książka pod tym samym tytułem, która na polskim rynku pojawiła się w październiku 2013 roku nakładem Wydawnictwa Literackiego. Zebrano w niej przepisy ze 119 odcinków. Książka rozpoczyna się od 14 odcinka, gdyż poprzednie 13 niestety się nie zachowały. Blisko połowę przepisów zamieszczonych w "Francuskim Szefie Kuchni" znajdziemy w innej książce autorki - "Mastering the Art of French Cooking".

W latach 60-tych kuchnię francuską uważano za zbyt skomplikowaną oraz elegancką, jak na możliwości przeciętnego amerykańskiego kucharza. Julia Child postanowiła udowodnić społeczeństwu, że wcale tak nie jest. W swym programie, poza przygotowywaniem najróżniejszych dań, prezentowała francuskie techniki kulinarne oraz przekonywała o tym, że oprócz wspaniałego smaku potraw liczy się również przestrzeganie jasnych reguł. Szerzej na ten temat można przeczytać w zamieszczonej na początku książki "Francuski Szef Kuchni" części traktującej o historii książki oraz o tym, jak Julia Child trafiła do telewizji.

Książka "Francuski Szef Kuchni" to prawdziwe kompendium wiedzy na temat francuskiej kuchni. W Wasze ręce trafia bowiem pozycja, która zawiera przebogatą ilość przepisów. Każdy z nich został omówiony w prosty i przystępny sposób, krok po kroku, dzięki czemu nawet kuchenny laik będzie mógł się pokusić o przygotowanie poszczególnych dań. Wiadomo jednak, że prawidłowe przygotowanie danej potrawy wymaga ćwiczeń i nikt nie oczekuje tego, że za pierwszym razem wszystko wyjdzie nam tak, jak należy. Sama Julia Child tłumaczy, że "Jednym z sekretów gotowania jest uświadomienie sobie, że trzeba wprowadzać poprawki, jeśli się da, lub pogodzić się z sytuacją, kiedy nie można nic zrobić" (s. 11). Wszystkie przepisy zostały zebrane w indeksie zamieszczonym na końcu książki, ale to nie wszystko. Dodatkowo znajdziemy również przydatny przewodnik tematyczny, w którym pogrupowano przepisy wg kategorii.

Jeśli ktoś lubi gotować, eksperymentować w kuchni, próbować nowych rzeczy, a nigdy dotąd nie przygotowywał francuskich dań, to książka Julii Child "Francuski Szef Kuchni" będzie idealnym wyborem. Jeśli natomiast mieliście już do czynienia z tą kuchnią, a chcielibyście pogłębić swoją wiedzę, poznać wiele nowych przepisów, to tym bardziej sięgnijcie po tę książkę. Jestem pewna, że będzie ona prawdziwą perełką wśród innych pozycji traktujących o kulinariach zebranych na Waszych domowych półkach.

Moja ocena: 6/6

Seba_anonim

ilość recenzji:9

brak oceny 4-11-2013 12:57

Jako facet lubię czasami postać przy garach i ugotować coś od czasu do czasu. Szczególnie, że kobiety uwielbiają przecież patrzeć na nas przygotowujących im kolację. Jeszcze lepiej jeśli jest to śniadanie. Dlatego bardzo poprawiłem sobie humor otrzymując tę książkę od moich przyjaciół, którzy znają moje kulinarne hobby i chyba doceniają umiejętności. Francuski szef kuchni jest świetny, bo to naprawdę potężne kompendium wiedzy o gotowaniu. To nie jest jakaś tam prosta książka kucharska, ale pozwala na gotowanie z finezją. Wszystkie przepisy zostały podzielone tematycznie, ale także na rozdziały w zależności od odcinka, w którym były prezentowane. Bo tak - książka jest wydana na podstawie programu telewizyjnego i napisana z takim samym humorem, z jakim prowadzone było show. Fajnie, że obok wszystkich przepisów są też złote rady naprawdę niezłych kucharzy, które dodają do każdego jedzenia odpowiedniego charakteru. No i co ważne - do każdego potrawy zaproponowany jest także alkohol bez względu na to czy to kolacja z kobietą czy tłuste jedzenie do meczu z kumplami.