rozwiń
rozwiń
zwiń
zwiń
wpisz minimum 3 znaki
Biologicznie aktywne peptydy i białka żywności
ocena: 5, głosów: 1
 

Fragmenty

przeczytaj fragment książki
Biologicznie aktywne peptydy i białka żywności

Spis treści:

Rozdział l
Wstęp

Rozdział 2
Biologicznie i funkcjonalnie aktywne peptydy
2.1. Wprowadzenie
2.2. Peptydy fizjologicznie aktywne
2.2..l. Peptydy przeciwnadciśnieniowe
2.2.2. Peptydy przeciwkrzepliwe
2.2.3. Peptydy opioidowe
2.2.4. Peptydy immunomodulacyjne
2.2.5. Peptydy antymikrobiologiczne
2.2.6. Regulatory i inhibitory enzymów
2.2.7. Peptydy toksyczne dla osób chorych na celiakię
2.2.8. Peptydy wiążące i transportujące mikroelementy
2.2.9. Inne bioaktywne peptydy
2.3. Peptydy funkcjonalnie aktywne
2.3.1. Wprowadzenie
2.3.2. Peptydy kształtujące właściwości smakowe
2.3.3. Peptydy antyoksydacyjne
2.3.4. Peptydy powierzchniowo aktywne
Bibliografia


Rozdział 3
Otrzymywanie biologicznie i funkcjonalnie aktywnych peptydów
3.1. Wprowadzenie
3.2. Hydroliza enzymatyczna białek
3.3. Synteza chemiczna peptydów
3.3.1. Uwagi ogólne
3.3.2. Synteza w fazie stałej
3.3.3. Synteza w fazie ciekłej
3.4. Synteza enzymatyczna peptydów
3.4.l. Synteza za pomocą peptydylotransferazy rybosomalnej
3.4.2. Synteza za pomocą peptydylotransferazy nierybosomalnej
3.4.3. Synteza peptydów za pomocą enzymów proteolitycznych
3.5. Technologia rekombinowanego DNA
Bibliografia


Rozdział 4
Bazy danych białek i bioaktywnych peptydów – BIOPEP
4. l. Wprowadzenie
4.2. Przegląd wybranych baz danych
4.3. Struktura bazy BIOPEP
4.4. Nowe kryteria oceny wartości białek jako potencjalnych prekursorów
bioaktywnych peptydów
4.5. Rodziny białek o podobnych profilach aktywności biologicznej
4.6. Projektowanie proteolizy białek - proteoliza in silico
Bibliografia


Rozdział 5
Bioaktywne sekwencje w białkach żywności
5.1. Białka mleka
5.1.1. Wprowadzenie
5.1.2. Bioaktywne peptydy pochodzące z białek mleka
5.1.3. Bioaktywne sekwencje w białkach mleka - analiza komputerowa
5.2. Białka mięsa
5.2.1. Wprowadzenie
5.2.2. Bioaktywne peptydy pochodzące z białek mięsa
5.2.3. Bioaktywne sekwencje w białkach mięsa - analiza komputerowa
5.3. Białka ryb
5.3.1. Wprowadzenie
5.3.2. Bioaktywne peptydy pochodzące z białek ryb
5.3.3. Bioaktywne sekwencje w białkach ryb - analiza komputerowa
5.4. Białka jaj
5.4.l. Wprowadzenie
5.4.2. Bioaktywne peptydy pochodzące z białek jaja
5.4.3. Bioaktywne sekwencje w białkach jaj - analiza komputerowa
5.5. Białka ziaren zbóż
5.5.1. Wprowadzenie
5.5.2. Bioaktywne peptydy pochodzące z białek ziaren zbóż
5.5.3. Bioaktywne sekwencje w białkach zbóż - analiza komputerowa
5.6. Białka roślin strączkowych
5.6.l. Wprowadzenie
5.6.2. Bioaktywne peptydy pochodzące z białek roślin strączkowych
5.6.3. Bioaktywne sekwencje w białkach roślin strączkowych
- analiza komputerowa
5.7. Podsumowanie
Bibliografia



Rozdział 6
Nietolerancja pokarmowa białek roślinnych – aspekty
zdrowotne i żywieniowe
6. l. Definicje, źródła i metody analizy białek i innych składników żywności
powodujących nadwrażliwość pokarmową
6. l. l. Wprowadzenie
6.1.2. Ogólna charakterystyka alergenów pokarmowych i epidemiologii
alergii pokarmowych
6. l .3. Główne uwarunkowania występowania alergii pokarmowych;
charakterystyka objawów chorobowych
6. l .4. Charakterystyka i nomenklatura głównych alergenów pokarmowych
6.l .5. Główne źródła roślinnych i zwierzęcych alergenów pokarmowych
6.1.6. Analiza białek powodujących reakcje nadwrażliwości pokarmowej
6.2. Homologie białek i peptydów w aspekcie celiakiotoksyczności
6.3. Celiakia atypowa i częstość występowania w grupach ryzyka u dzieci
6.3. l. Wprowadzenie
6.3.2. Epidemiologia
6.3.3. Etiopatogeneza celiakii
6.3.4. Obraz kliniczny celiakii
6.3.5. Celiakia atypowa
6.3.6. Współwystępowanie celiakii z innymi chorobami
6.3.7. Procesy autoimmunologiczne w celiakii
6.3.8. Diagnostyka celiakii, badania przesiewowe
6.3.9. Częstość występowania celiakii w grupach ryzyka w Polsce
6.3.10. Profilaktyka celiakii - rozwój tolerancji glutenu
6.4. Żywienie w celiakii
6.4.1. Wprowadzenie
6.4.2. Analiza czynników żywieniowych u pacjentów z celiakią
6.4.3. Dieta bezglutenowa - podstawy i trudności
6.4.4. Ocena sposobu żywienia dzieci z celiakią atypowa
6.4.5. Wartość odżywcza wybranych roślin uprawnych stosowanych w żywieniu
a dieta bezglutenowa
6.5. Zearalenon i estrogeny środowiskowe jako prawdopodobne czynniki
alergizujące przewód pokarmowy zwierząt
6.5.1. Wprowadzenie
6.5.2. Nadwrażliwość immunologiczna zwierząt
6.5.3. Współdziałanie układu odpornościowego i hormonów steroidowych
6.5.4. Grzyby pleśniowe i ich metabolity
6.5.5. Estrogeny środowiskowe - oddziaływanie na układ odpornościowy
Bibliografia



Rozdział 7
Nietolerancja pokarmowa białek roślinnych – aspekty
hodowlane i technologiczne
7. l. Genetyczne uwarunkowania syntezy białek immunologicznie
aktywnych ze szczególnym uwzględnieniem gliadyn pszenicy
7.1.1. Rola genetyki i hodowli roślin w badaniach nietolerancji
pokarmowej białek ziaren zbóż
7.1.2. Mechanizmy kształtujące genomy roślinne podczas ewolucji
7.1.3. Genetyczne uwarunkowania syntezy białek gliadynowych pszenicy
7.1.4. Genetyczne uwarunkowania syntezy ważniejszych białek alergizujących zbóż
7. l .5. Perspektywy genetyki i hodowli roślin w zwalczaniu alergii
i nietolerancji pokarmowej białek ziaren zbóż
7.2. Stres biotyczny i abiotyczny oraz czynniki agrotechniczne a zawartość
w nasionach ważnych roślin uprawnych białek powodujących nietolerancje
pokarmowe
7.2.1. Stres biotyczny i abiotyczny a reakcje fizjologiczne rośliny
7.2.2. Czynniki agrotechniczne a zawartość białek powodujących
nietolerancje pokarmowe
7.3. Enzymatyczne i technologiczne modyfikacje celiakiotoksycznych
białek roślinnych
7.3.1. Wprowadzenie
7.3.2. Drobnoustroje jako źródło alergenów w żywności
7.3.3. Enzymy i inhibitory enzymów jako źródło alergenów
7.3.4. Alergeny organizmów modyfikowanych genetycznie
7.3.5. Procesy biotechnologiczne a zmiany immunoreaktywnych
właściwości białek żywności
7.3.6. Procesy technologiczne a możliwości zmniejszenia immunoreaktywności
białek ziaren zbóż
7.3.7. Technologiczne możliwości zmniejszenia immunoreaktywności
prolamin pszenicy
7.3.8. Możliwości zmniejszenia zawartości frakcji najbardziej szkodliwych
7.3.9. Zmiany strukturalne prolamin/białek glutenowych podczas procesów
technologicznych
7.3.10. Detekcja białek gliadynowych w żywności poddanej intensywnym procesom
obróbki cieplno-wodnej
7.3.11. Procesy technologiczne a trawienie białek glutenowych w przewodzie
pokarmowym
7.3.12. Wspomaganie procesów trawienia białek glutenowych
Bibliografia


Słownik ważniejszych terminów
Indeks skrótów
Słownik nazw łacińskich
Skorowidz

Biologicznie aktywne peptydy i białka żywności (twarda)

książka

Wydawnictwo: WNT Wydawnictwa Naukowo-Techniczne 

Oprawa: twarda

Ilość stron: 480

Wysyłamy w: 24h - 48h

Nasza cena: 71,18

Cena detaliczna: 91,26

U nas taniej o 22%

dodaj do przechowalni dodaj do listy życzeń Dodaj do koszyka
Powrót GRATIS! Do każdego zamówienia zakładka mola książkowego!
  • Opis

  • Szczegółowe informacje

  • Recenzje (0)

Biologicznie aktywne peptydy i białka żywności - opis produktu:

Książka stanowi kompendium wiedzy z zakresu molekularnych i biologicznych właściwości białek i peptydów, które decydują o ich najbardziej istotnym żywieniowym i profilaktycznym oraz terapeutycznym znaczeniu.

Jest to jedyne na polskim rynku opracowanie będące bogatym źródłem wiedzy z pogranicza biologii, biochemii, immunologii, fizjologii, chemii żywności i dietetyki, które zakresem materiału i głębią ujęcia tematu ściśle odpowiada wymaganiom stawianym interdyscyplinarnemy podejściu do zagadnienia białek i peptydów w żywności i jego wieloaspektowej analizie.

Książka jest przeznaczona dla studentów nauk przyrodniczych i medycznych, szczególnie takich kierunków, jak technologia żywności i żywienia człowieka, dietetyka, biotechnologia, biologia, farmacja, towaroznawstwo i pokrewne.

Biologicznie aktywne peptydy i białka żywności - szczegółowe informacje:

Dział: Książki

Kategoria: nauki przyrodnicze, biologia

Wydawnictwo: WNT Wydawnictwa Naukowo-Techniczne 
Oprawa:twarda
Okładka:twarda
Wymiary:170x242
Ilość stron:480
ISBN:978-83-204-3582-5
Wprowadzono: 12.01.2010
i zgarniaj nagrody napisz recenzję

Biologicznie aktywne peptydy i białka żywności - recenzje klientów


Podobał Ci się ten tytuł? Zainspirował Cię? A może nie zgadzasz sie z autorem, opowiedz nam o tym, opisz swoje doznania związane z lekturą.
10.00

Zobacz również

Życie pszczół

M. Maeterlinck

książka

33,60 zł taniej -25%

Mądrość i cuda świata roślin

J. Goodall

książka

37,34 zł taniej -25%

Ciekawe pomysły Gandalfa

książka

65.21 zł

taniej -15%

Innowacje w opakowaniach żywności i napojów ...

To książka dla osób poszukujących nisz w innowacyjnej działalności gospodarczej i naukowej. Na podstawie analizy informacji zamieszczonych w publikacji można wyrobić sobie opinię o kierunku, w którym idzie światowa gospodarka w zakresie opakowań żywności i innych łatwo zbywalnych produktów, oraz jak wielki i rozwojowy jest to rynek w poszczególnych...

książka

45.29 zł

taniej -15%

Wybrane zagadnienia obliczeniowe inżynierii...

Podręcznik omawia wybrane zagadnienia obliczeniowe inżynierii żywnośc. Autorzy oddają w ręce Czytelników unikatowe opracowanie, które w sposób kompleksowy a jednocześnie "przystępny", przedstawia główne problemy obliczeniowe inżynierii procesowej, z którymi może spotkać się na swej drodze zawodowej technolog żywności, biotechnolog czy...

podręcznik

38.61 zł

taniej -5%

Wyroby cukiernicze Tom I. Technika w produkcji...

Podręcznik do nauki:   * posługiwania się sprzętem i aparaturą kontrolno-pomiarową stosowaną w magazynach surowców cukierniczych,   * dobierania maszyn, urządzeń i drobnego sprzętu cukierniczego do produkcji wyrobów cukierniczych,   * dobierania urządzeń do ich przechowywania,   * interpretacji rysunków technicznych, schematów maszyn, urządzeń...

podręcznik

40.69 zł

taniej -0%

Wyroby cukiernicze Tom II. Technologie ...

Podręcznik do nauki zawodów technik technologii żywności na poziomie technikum i cukiernik na poziomie szkoły zawodowej w zakresie kwalifikacji T4 (Produkcja wyrobów cukierniczych). Przedstawia zasady bezpiecznego funkcjonowania zakładu cukierniczego, a także wyczerpująco omawia typowe wyroby ciastkarskie. Każdy rodzaj produktu uczeń ma szansę wykonać...

ebook

3.17 zł

taniej -20%

Zarządzanie Publiczne nr 3(37)/2016 - Piotr...

W numerze [Contents] Robert H. Wade: Polityka przemysłowa versus pułapka średniego dochodu - przykłady ukierunkowanego przeciwdziałania [Industrial policy versus the middle-income trap: The case for directional thrust], doi: 10.15678/ZP.2016.37.3.01, s. 7-25; Piotr Kopyciński: Neoweberyzm (neo-Weberian state) jako sposób zarządzania w polityce...

ebook

7.65 zł

taniej -20%

WYBRANE ASPEKTY BADAWCZE GOSPODARKA. ...

Monografia stanowi drugi tom badań wielu Autorów z różnych ośrodków akademickich w zakresie gospodarki, zarządzania i szeroko pojętych innowacji. Stanowi zarówno teoretyczne, jak i praktyczne odniesienie do problematyki nauk ekonomicznych. W pierwszych dwóch rozdziałach podjęto tematykę zarządzania zasobami ludzkimi. Przez zarządzanie zasobami ludzkimi...

Brak list życzeń:

Utwórz

zamówienie tradycyjne
Brak produktów w koszyku
Brak produktów w koszyku
10.00
Łączna wartość zamówienia: 0 zł0 zł
Dostawa i płatność › Płatność ›
rozwiń
Wpisz numer
Swojego zamówienia (xxxxxx/rrrr)
Sprawdź

Powiadom kiedy produkt będzie dostępny

Wpisz swój adres e-mail: