wpisz minimum 3 znaki
Atlas rozbioru tusz zwierząt rzeźnych
ocena: 5, głosów: 1
 
powiększenie
przeczytaj fragment książki
Atlas rozbioru tusz zwierząt rzeźnych

Spis treści:

Od Autora



ROZDZIAŁ l

Podział tusz zwierząt rzeźnych
1.1. Wstęp
1.2. Rodzaje podziału
1.3. Rozbiór niezmechanizowany
1.4. Rozbiór zmechanizowany

ROZDZIAŁ 2

Rozbiór i wykrawanie półtusz wieprzowych
2.1.Podział półtusz wieprzowych na elementy zasadnicze
2.2. Charakterystyka poszczególnych elementów
2.2.1. Głowa (1)
2.2.2. Karkówka (2)
2.2.3. Schab (8)
2.2.4. Biodrówka (11)
2.2.5. Szynka z golonką (13+15)
2.2.6. Golonka tylna (15)
2.2.7. Szynka bez golonki (13)
2.2.8. Łopatka z golonką (4+5)
2.2.9. Golonka przednia (5)
2.2.10. Łopatka bez golonki (4)
2.2.11. Boczek z żeberkami (10)
2.2.12. Boczek bez żeberek (10)
2.2.13. Żeberka (9)
2.2.14. Płat słoninowy (7)
2.2.15. Podgardle (3)
2.2.16. Pachwina (12)
2.2.17. Nogi (6 i 16)
2.2.18. Ogon (14)
2.3. Rozbiór uzupełniający elementów wieprzowych
2.3.1. Zakres rozbioru uzupełniającego i charakterystyka elementów uzyskanych po dodatkowej obróbce
2.3.1.1. Rozbiór uzupełniający głów wieprzowych
2.3.1.2. Rozbiór uzupełniający karkówki
2.3.1.3. Rozbiór uzupełniający schabu
2.3.1.4. Rozbiór uzupełniający szynki z golonką
2.3.1.5. Rozbiór uzupełniający łopatki z golonką
2.3.1.6. Rozbiór uzupełniający boczku z żeberkami
2.3.1.7. Rozbiór uzupełniający podgardla
2.3.1.8. Rozbiór uzupełniający słoniny
2.4. Wykrawanie wieprzowych części zasadniczych
2.4.1. Wykrawanie karkówki
2.4.2. Wykrawanie schabu
2.4.3. Wykrawanie biodrówki
2.4.4. Wykrawanie podgardla
2.4.5. Wykrawanie łopatki z golonką
2.4.6. Wykrawanie szynki z golonką
2.4.7. Wykrawanie żeberek
2.4.8. Wykrawanie boczku bez żeberek
2.4.9. Wykrawanie pachwiny

ROZDZIAŁ 3

Rozbiór i wykrawanie półtusz i ćwierćtusz wołowych
3.1. Podział półtusz lub ćwierćtusz wołowych
3.2. Podział półtusz wołowych na elementy zasadnicze
3.2.1. Szyja (1)
3.2.2. Karkówka (2)
3.2.3. Łopatka (14)
3.2.4. Goleń (pręga) przednia (13)
3.2.5. Rozbratel (3)
3.2.6. Antrykot (4)
3.2.7. Szponder (11)
3.2.8. Mostek (12)
3.2.9. Rostbef (6)
3.2.10. Polędwica (5)
3.2.11. Łata (10).
3.2.12. Udziec (9)
3.2.13. Goleń (pręga) tylna (8)
3.2.14. Ogon (7)
3.3. Rozbiór uzupełniający wołowych elementów zasadniczych
3.3.1. Rozbiór uzupełniający łopatki z kością
3.3.2. Rozbiór uzupełniający udźca z kością
3.3.3. Rozbiór uzupełniający polędwicy i łaty
3.4. Wykrawanie wołowych elementów
3.4.1. Wykrawanie szyi
3.4.2. Wykrawanie karkówki
3.4.3. Wykrawanie rozbratla
3.4.4. Wykrawanie antrykotu
3.4.5. Wykrawanie szpondra
3.4.6. Wykrawanie mostka
3.4.7. Wykrawanie łopatki bez goleni
3.4.8. Wykrawanie goleni przedniej
3.4.9. Wykrawanie ćwierćtuszy przedniej
3.4.10. Wykrawanie udźca bez goleni tylnej
3.4.11. Wykrawanie goleni tylnej
3.4.12. Wykrawanie rostbefu
3.4.13. Wykrawanie łaty
3.4.14. Wykrawanie ćwierćtuszy tylnej z golenią tylną
3.4.15. Wykrawanie półtuszy wołowej

ROZDZIAŁ4

Rozbiór i wykrawanie tusz cielęcych
4.1. Rozbiór tusz cielęcych na elementy zasadnicze
4.1.1. Szyja (1)
4.1.2. Łopatka (2)
4.1.3. Goleń (pręga) przednia (3)
4.1.4. Karkówka (4)
4.1.5. Górka (5)
4.1.6. Nerkówka (6)
4.1.7. Mostek (7)
4.1.8. Łata (8)
4.1.9. Udziec (9)
4.1.10. Goleń (pręga) tylna (10)
4.1.11. Ogon (11)
4.2. Wykrawanie cielęcych elementów zasadniczych
4.2.1. Wykrawanie szyi
4.2.2. Wykrawanie łopatki
4.2.3. Wykrawanie goleni przedniej
4.2.4. Wykrawanie karkówki
4.2.5. Wykrawanie górki
4.2.6. Wykrawanie nerkówki
4.2.7. Wykrawanie mostka
4.2.8. Wykrawanie łaty
4.2.9. Wykrawanie udźca
4.2.10. Wykrawanie goleni tylnej
4.3. Orientacyjne wskaźniki uzysku mięs drobnych, kości i łoju w fazie wykrawania tusz cielęcych

ROZDZIAŁ 5

Rozbiór i wykrawanie tusz baranich.
5.1. Rozbiór tusz baranich na elementy zasadnicze
5.1.1 Karkówka (1)
5.1.2. Górka (plecówka) (2)
5.1.3. Antrykot (kotlet) (3)
5.1.4. Comber(4)
5.1.5. Goleń przednia (5)
5.1.6. Mostek (6)
5.1.7. Udziec (7)
5.1.8. Goleń tylna (8)
5.1.9. Ogon (9)
5.2. Wykrawanie baranich elementów zasadniczych
5.2.1. Wykrawanie karkówki
5.2.2. Wykrawanie górki (plecówki)
5.2.3. Wykrawanie antrykotu (kotleta)
5.2.4. Wykrawanie combra
5.2.5. Wykrawanie goleni przedniej
5.2.6. Wykrawanie mostka
5.2.7. Wykrawanie udźca bez goleni tylnej
5.2.8. Wykrawanie goleni tylnej
5.3. Orientacyjne wskaźniki uzysku mięs drobnych, kości i łoju w fazie wykrawania tusz baranich

ROZDZIAŁ 6

Przepisy weterynaryjne
6.1. Instrukcja Głównego Lekarza Weterynarii nr G/Whig.SRM/1/03 z dnia 21 lipca 2003 r. w sprawie określenia zasad postępowania z materiałem szczególnego ryzyka (SRM) w rzeźniach i zakładach rozbioru
6.2. Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 22 czerwca 2004 r. w sprawie wymagań weterynaryjnych przy produkcji świeżego mięsa z bydła, świń, owiec, kóz i domowych zwierząt jednokopytnych, umieszczanego na rynku (DzU Nr 158/2004 póz. 1655)..
6.3. Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 29 czerwca 2004 r. w sprawie wymagań weterynaryjnych przy produkcji i dla produktów mięsnych oraz innych produktów pochodzenia zwierzęcego umieszczanych na rynku (DzU Nr 160/2004 póz. 1673

Piśmiennictwo

Skorowidz

Atlas rozbioru tusz zwierząt rzeźnych

książka

Wydawnictwo: WNT Wydawnictwa Naukowo-Techniczne 

Oprawa: miękka

Ilość stron: 208

Wysyłamy w: 24h - 48h + czas dostawypomoc

Realizacja w ciągu 24h (dni robocze) dotyczy: - zamówień za pobraniem potwierdzonych danego dnia do godziny 12.00 - zamówień opłaconych kartą kredytową do godziny 12.00 - zamówień opłaconych przelewem po zaksięgowaniu wpłaty do godziny 12.00

Nasza cena: 50,48

Cena detaliczna: 54,87

U nas taniej o 8%

dodaj do przechowalni dodaj do listy życzeń Dodaj do koszyka

Przy zakupie 5 egz.
Cena hurtowa:

43,90

Powrót
  • Opis

  • Szczegółowe informacje

  • Recenzje

Atlas rozbioru tusz zwierząt rzeźnych - opis produktu:

Książka ta jest przeznaczona dla uczniów zdobywających zawód rzeżnika-wędliniarza, uczniów szkół gastronomicznych, a także dla pracowników przemysłu mięsnego.
W atlasie przedstawiono szczegółowy rozbiór tusz zwierzęcych, niezmechanizowany i zmechanizowany, z podziałem na fazy i czynności. Podane zostały definicje tych czynności, a także uzyskiwanych elementów głównych. Każdy uzyskany w wyniku rozbioru element pokazano na planie półtuszy i układu kostnego, przedstawiono linię prowadzenia cięcia, ponadto scharakteryzowano dany element i przedstawiono na fotografii. Cennym uzupełnieniem są orientacyjne wskażniki uzysku mięs drobnych, kości i łoju w fazie wykrawania.
Na zakończenie podano aktualne przepisy dotyczące warunków rozbioru i wykrawania tusz zwierzęcych, wydane przez resort ministerstwa rolnictwa i gospodarki żywnościowej oraz przez Głównego Lekarza Weterynarii.

Atlas rozbioru tusz zwierząt rzeźnych - szczegółowe informacje:

Dział: Książki

Kategoria: poradniki, praca, biznes, zawodowe

Wydawnictwo: WNT Wydawnictwa Naukowo-Techniczne 
Oprawa:miękka
Wymiary:170x240
Ilość stron:208
ISBN:978-83-63623-11-1
Wprowadzono: 30.12.2013
i zgarniaj nagrody napisz recenzję

Atlas rozbioru tusz zwierząt rzeźnych - recenzje klientów


Podobał Ci się ten tytuł? Zainspirował Cię? A może nie zgadzasz sie z autorem, opowiedz nam o tym, opisz swoje doznania związane z lekturą.
10.00 10.00

Książkowe bestsellery z tych samych kategorii

Adam Olszewski - przeczytaj też

Zobacz również

Brak list życzeń:

Utwórz

rozwiń
Wpisz numer
Swojego zamówienia (xxxxxx/rrrr)
Sprawdź

Kup podręczniki i wyprawkę szkolną
na RATY!

Szczegóły >>

Powiadom kiedy produkt będzie dostępny

Wpisz swój adres e-mail: