SPRAWDŹ STATUS ZAMÓWIENIA
POMOC I KONTAKT
Ulubione
Kategorie

Alkohole w Polsce i na świecie (twarda)

Przewodnik barmana

O Akcji

Akcja Podziel się książką skupia się zarówno na najmłodszych, jak i tych najstarszych czytelnikach. W jej ramach możesz przekazać książkę oznaczoną ikoną prezentu na rzecz partnerów akcji, którymi zostali Fundacja Dr Clown oraz Centrum Zdrowego i Aktywnego Seniora. Akcja potrwa przez cały okres Świąt Bożego Narodzenia, aż do końca lutego 2023.
Dowiedz się więcej
  • Promocja
    image-promocja

książka

Wydawnictwo Ogólnopolska Szkoła Barmanów
Oprawa twarda
Liczba stron 360
  • Dostępność niedostępny
  • DPD dostawa za półdarmo

Opis produktu:

Książka `Alkohole w Polsce i na świecie - przewodnik barmana` autorstwa Macieja Zarzeckiego (założyciel Ogólnopolskiej Szkoły Barmanów) i Łukasza Zarzeckiego (trener w Ogólnopolskiej Szkole Barmanów) to ekskluzywnie wydana, bogato ilustrowana, 360-stronicowa publikacja. Zawiera 310 ilustracji obrazujących opisywane alkohole (zdjęcia butelek, destylarni, magazynów leżakowych, aparatury destylacyjnej, poszczególnych etapów produkcji, koktajli, zdjęcia historyczne, mapki ilustrujące regiony produkcji i wiele innych).


To jedyna na polskim rynku tak kompleksowa publikacja przedstawiają świat mocnych alkoholi, takich jak: wódka, wódki gatunkowe, gin, whisky (Szkocja, Irlandia, Stany Zjednoczone, Kanada, Japonia), brandy, koniak, armaniak, calvados, brandy de Jerez, likiery (dokładny opis ponad 50 marek!), tequila, mezcal, sotol i inne. Autorzy skupili się na ukazaniu w/w alkoholi przede wszystkim przez pryzmat polskiego rynku, opisanych jest jednak również wiele marek, które choć w Polsce nie są powszechne, to nie sposób ich pominąć ze względu na znaczenie na świecie i rolę, jaką odgrywają w klasycznej miksologii. Jeden z rozdziałów został poświęcony niszowym, regionalnym polskim producentom, którzy tworzą doskonałe, unikatowe alkohole, nawiązujące do niezwykle bogatej tradycji polskiego gorzelnictwa. Poza napojami spirytusowymi obszerne rozdziały dotyczą także piwa, wermutów i klasycznych koktajl.

Autorzy nawiązali współpracę ze specjalistami z kilku dziedzin. Rozdział zatytułowany ?Historia i technologia napojów alkoholowych? napisała dr hab. Edyta Lipińska z Zakładu Biotechnologii i Mikrobiologii Żywności w SGGW w Warszawie. Wermuty opisuje Michał Bardel, redaktor naczelny magazynu `Czas Wina`, autor licznych publikacji z zakresu wiedzy o winie. Autorem rozdziału o piwie jest Maciej Chołdrych, założyciel firmy Piwoznawcy, konsultant branży piwowarskiej i wybitny popularyzator wiedzy o piwie w Polsce. Ostatni rozdział o historii kultowych napojów mieszanych napisali Rafał Ciesielski i Jacek Wojdyło z BarMagazyn.pl.
S
Szczegóły
Dział: Książki
Wydawnictwo: Ogólnopolska Szkoła Barmanów
Oprawa: twarda
Okładka: twarda
Wymiary: 170x241
Liczba stron: 360
ISBN: 978-83-933945-1-7
Wprowadzono: 01.07.2016

RECENZJE - książki - Alkohole w Polsce i na świecie, Przewodnik barmana - Maciej Zarzecki, Łukasz Zarzecki

Zaloguj się i napisz recenzję - co tydzień do wygrania kod wart 50 zł, darmowa dostawa i punkty Klienta.

4.7/5 ( 23 ocen )
  • 5
    20
  • 4
    1
  • 3
    0
  • 2
    1
  • 1
    1

Wpisz swoje imię lub nick:
Oceń produkt:
Napisz oryginalną recenzję:

Tomek

ilość recenzji:1

brak oceny 30-08-2016 15:50

Wszystkie najważniejsze alkohole, ich historia, produkcja i nuta smakowa w jednym miejscu ? już nie muszę szukać w Internecie każdego z osobna. Czasem tylko jak coś szybko potrzebuję doczytać, brak indeksu doskwiera, ale każdy rozdział to osobny rodzaj alkoholu, więc nie zajmuje to tak dużo czasu. Zakupiłem i polecam nie tylko barmanom ;)

Czy recenzja była pomocna?