100 najlepszych przepisów tradycyjnej kuchni polskiej
książka
Wydawnictwo Olesiejuk |
Oprawa miękka |
- Dostępność niedostępny
Opis produktu:
Po wielu latach poszukiwań smaków, w czasie, których niemałą inspirację stanowiły podróże, lubię wracać do korzeni.Ponieważ wszyscy wiedzą, że przysłowia są mądrością narodów, tak jak większość Polaków zetknęłam się z przysłowiem `cudze chwalicie, swego nie znacie, sami nie wiecie, co posiadacie`. W oczywisty sposób wynika z tego, że warto się zainteresować kuchnią polską. Nie można jej poznać w restauracjach, w których zwykle serwuje się potrawy `uniwersalne`, chociaż coraz częściej pojawiają się regionalne kartacze, kołduny czy kołaczki.
Opiszę tutaj dania proste, takie jak krupnik, bigos czy pierogi, które niezależnie od wieku i upodobań biesiadników zawsze cieszą się powodzeniem. To właśnie śledź po polsku, zrazy zawijane, buraczki i mazurki stanowią o tym, że nasza kuchnia zasługuje na uwagę.
Jak pisał klasyk naszej kuchni narodowej Stanisław Czerniecki: Tak mi się bowiem zdało, żebyś wprzód skosztował staropolskich potraw, w których jeżeli swojemu nie znajdzie apetytowi ukontentowania, do dalszych i specjalniejszych cię odsyłam.
Elżbieta Adamska WYDANIE 2014
Szczegóły | |
Dział: | Książki |
Wydawnictwo: | Olesiejuk |
Oprawa: | miękka |
Okładka: | miękka |
Wprowadzono: | 25.02.2014 |